Documentele medicale pot fi transmise cu ajutorul sistemelor informatice aflate la dispoziția medicilor (utilizate în prezent în spitale sau în cabinete).
Transmiterea acestor documente implică realizarea unei conexiuni securizate către sistemul DES. Această conexiune se face similar cu conectarea la sistemele SIUI sau SIPE ale CNAS.
Realizarea acestei conexiuni implică obținerea unui ”token”. Acest lucru îl face automat softul medical utilizat. Pentru a face aceasta însă, softul medical are nevoie de un certificat digital calificat.
Certificatul digital calificat pentru realizarea conexiunii securizate și obținerea ”token”-ului poate fi același cu care se face conectarea la SIUI/SIPE. Acesta nu trebuie să fie neapărat al unui medic dar trebuie să fie înregistrat la casa de sănătate pentru acea instituție medicală.
Certificatul cu care se realizează conexiunea securizată este diferit de certificatele cu care fiecare medic a semnat electronic documentele care trebuie transmise în DES.
Declanșarea efectivă a transmiterii poate fi făcută:
-
Imediat după semnarea documentului de către medic
-
Automat, soft-ul medical colectează documentele semnate și apoi le transmite
Implementarea poate diferi de la producător de soft medical la altul.
Din portalul DES transmiterea unui document se face de către medicul care semnează documentul imediat după ce l-a semnat. Operațiunea de semnare nu poate fi separată de operațiunea de transmitere.
Din aplicația SIUI – MF transmiterea se face imediat după salvarea unui document dacă există conexiune online cu DES. Altfel documentele sunt salvate offline și apoi transmise. La fiecare nouă salvare aplicația SIUI-MF transmite un document nou care îl înlocuiește pe cel anterior transmis (o nouă versiune).
Ca regulă generală, documentele medicale trebuie transmise în DES imediat ce sunt finalizate astfel încât alți medici care au nevoie să consulte dosarul pacientului să beneficieze de aceste informații.